9/10 - 28 beoordelingen

Duurzame inzetbaarheid (DI)

Wat is duurzame inzetbaarheid?

In onze bouw en techniek wereld draait het om mensen. Zonder deze mensen wordt er niets gebouwd. Helaas ligt hier het knelpunt. We weten allemaal dat het lastig is om aan voldoende en passende mensen te komen. Degenen die voor ons werken, willen we natuurlijk graag behouden. Gezond en wel. Daar komt duurzame inzetbaarheid om de hoek kijken. Hoe kunnen wij (JobXion en u als klant) onze medewerkers hierin ondersteunen? Ze boeien en binden, zodat deze duurzaam inzetbare medewerkers blijven?

Gezonde sector

Een gezonde bouw en techniek sector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken. Dat betekent dat bedrijven, uitzendbureaus en werknemers actie moeten nemen om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Op dit gebied is in onze sector nog terrein te winnen. Van de 2900 medewerkers in de bouw en infra die in 2014 met pensioen gingen, waren er 1800 medewerkers (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Werk aan de winkel dus, zeker nu mensen steeds langer moeten doorwerken.

Noodzaak

Duurzame inzetbaarheid is noodzaak voor werkgevers en voor werknemers. Voor werkgevers, omdat bedrijven ook in de toekomst over voldoende goed gekwalificeerd personeel moeten kunnen beschikken; voor werknemers omdat zij langer moeten doorwerken tot hun pensioen. Sociale partners in de bouw vinden duurzame inzetbaarheid zo belangrijk dat zij hierover afspraken in de cao hebben gemaakt.

Wat doet de bouw- en infrasector om de mensen duurzaam inzetbaar te houden?

  • Invoering individueel budget in de cao Bouw- en Infra 2015-2017
  • Oprichting van het kennisinstituut voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector
  • Samenwerking van brancheopleidingsinstituten in Bouwopleiders

Wat doet JobXion aan duurzame inzetbaarheid?

  • Wij volgen de cao en daarbij maken we gebruik van minder werken in de bouw d.m.v. seniorendagen opname bij oudere werknemers
  • We bieden vakgerichte cursussen aan, maar ook cursussen zoals leermeesterschap om leerlingen te begeleiden
  • We zetten preventieve spreekuren bij de bedrijfsarts in als dat nodig is
  • Onze werkcoaches geven ondersteuning bij meedenken over een volgende stap in iemands carrière

Wat kunt u doen aan duurzame inzetbaarheid?

Bekijk de video

Meld uw vacature aan

Top